Strona główna Biznes Kawiarnia/Lodziarnia – idealny pomysł na pierwszy biznes

Kawiarnia/Lodziarnia – idealny pomysł na pierwszy biznes

185
PODZIEL SIĘ

Pomysł na pierwszy biznes to nie prosta sprawa. Musi być dochodowy, prosty w realizacji i powinien wymagać jak najmniejszego wkładu własnego. Na obecnym rynku istnieje wiele alternatyw dla młodych przedsiębiorców, ale jak spośród nich wybrać te, które sprawdzą się najlepiej?

W tym artykule przedstawiamy właśnie jeden z nich — własną kawiarnio — lodziarnie. Dlaczego zatem lodziarnia jest tak dobrym pomysłem ? Co potrzebujemy na start biznesu ? Odpowiedz na to pytanie — poniżej.

Łatwość działalności

Pierwszym plusem, który skłania do wyboru sprzedaży lodów i kawy jest prostota. Do prowadzenia tego typu działalności nie potrzebujemy skomplikowanych maszyn, dużej ilości sprzętu, zaawansowanej widz czy wyspecjalizowanych pracowników. Również lokal na kawiarnie nie musi spełniać specjalistycznych norm. Bardzo często małe knajpki z dwoma lub trzema stolikami odnoszą duży sukces. Na potencjał tego rozwiązania wpływa również fakt sprzedaży ciast, kaw i lotów na wynos. Wiele osób z chęcią zabierze ze sobą dobre jakościowo produkty i nie będzie wymagała ogromnej i kosztownej sali z dwoma stołami.

Wejdź na ranking kont firmowych i wybierz najciekawszą propozycję konta dla firm

Na łatwość prowadzenia tego biznesu składa się również sprzedawany asortyment. Lody gałkowe można zamawiać u wielu dostawców, co jest bardzo wygodne. Duży wybór i dobra jakość sprawiają, że wystarczy je sprzedawać. Ekspres do kawy i jej przyrządzanie również nie jest wymagającym procesem. Ciasta czy desery zamówimy równie łatwo, jak lody. Wiele bistr i kawiarni z sukcesem korzysta z takiego schematu.

Duże możliwości rozwoju są kolejnymi korzyściami płynącymi z wyboru tez biznesu. Gdy zdobędziemy już pierwsze pieniądze lub gdy zaznajomimy się w branży, możemy sukcesywnie dokupować kolejne urządzenia i oferować dodatkowe usługi. Maszyna do lodów włoskich, gofrownica, maszyna do bitej śmietany to tylko niektóre możliwości. Ich wybór i zastosowanie zależy już tylko od właściciela firmy.

Koszty

Kolejnym plusem kawiarni są koszty. Wkład, który potrzebujemy przy dobrym planie i wykonaniu, nie będą duże. Miesięczny czynsz, fundusze na kilka stolików i ladę będą z pewnością najniższe w porównaniu z restauracją czy działalnością produkcyjną. Do tego typu przedsięwzięcia zatrudnić również możemy studentów, gdyż praca nie jest wymagająca. Środki przeznaczone na bieżący zakup towaru zwrócą się w ciągu kilku dni, wiec tez nie ma mowy o zamrożeniu kapitału.

Istnieje również wiele możliwości pozyskania środków na pierwszy biznes. Dotacje Unijne, z Urzędu Pracy, prywatni inwestorzy czy crowdfunding to tylko niektóre z nich. Znacznie łatwiej uzyskamy 20 tys. – 30 tys. na kawiarnio -lodziarnie niż 150 tys. na zakład produkcyjny. Małe koszty to również duże ułatwienie. Im mniejszymi sumami będziemy obracać, tym mniejsze ryzyko katastrofy finansowej. Taka sytuacja pozwala też lepiej poznać mechanizmy biznesowe i zarządzać nimi. Przy małych sumach znacznie łatwiej też dbać o koszty działalności i je ograniczać — co nie jest łatwe ani proste w firmach produkcyjnych czy dużych restauracjach.

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułNa czym polega franczyza?

1 KOMENTARZ

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here